Hur och vad man ska förhandla med den framtida mannen
Innehåll
- Du kan klara dig utan ett äktenskapsavtal
- Avtalsförhållande
- Familjepraxis
- Skilsmässoförfaranden
- Fredlös
Att upprätta ett äktenskapsavtal är ett obehagligt och till och med stötande förfarande. Innan bröllopet är det vanligt att göra ljusa gemensamma planer för hela livet och inte tänka på hur egendomen kommer att delas i händelse av skilsmässa. Men du kan titta på det från andra sidan. Med hjälp av ett äktenskapsavtal regleras inte bara egendomstvister under separationen utan också makarnas ansvar i familjelivet.
Du kan klara dig utan ett äktenskapsavtal
Vem som än köper en lägenhet, en bil, en sommarstuga, en kaffekvarn eller en TV, använder båda allt lika. Registrerade makar måste komma överens om att den egendom som förvärvats i äktenskapet tillhör båda. I artikel 34 i familjelagen avses gemensam egendom var och en av makarnas inkomster från arbete, affärsverksamhet eller intellektuell verksamhet, pensioner, olika förmåner, lös och fast egendom, värdepapper, aktier, avgifter och kapitalandelar.
För sökfrågan ”äktenskapsavtal” hittar Yandex många kontor som erbjuder sina tjänster. I genomsnitt varierar deras kostnad runt 1000 rubel.
Denna lista inkluderar inte gåvor och ärvt gods, liksom saker som förvärvats innan äktenskapets stämpel dök upp i passet. Det vill säga båda makarna kan använda en TV som presenteras för ett bröllop eller en bil som redan köpt i äktenskap. Och lägenheten som ärvs från mormor kommer bara att gå till en person – den som formellt är arvtagaren. Är det rättvist? Ur synvinkeln för den som förlorade sin mormor – ja, men ur synvinkeln för att betala av billånet – inte särskilt.
I händelse av skilsmässa, enligt artikel 39 i familjekoden, måste allt förvärvat tillsammans delas i hälften. Mycket få människor håller med om detta. Och verkligen, varför, om en fru köpte en bil för sina egna pengar, skulle hon sälja den och dela den med sin före detta make? Eller varför i hela världen ska han skriva av en andel i sin verksamhet till ex-fru? För att undvika detta måste du sluta ett äktenskapsavtal..
Avtalsförhållande
Ett äktenskapsavtal är ett avtal mellan två personer som är lagliga makar. Det är bättre att upprätta det med hjälp av en advokat (från $ 100 till $ 500, beroende på kontraktets komplexitet) och måste certifieras av en notarie (200-1000 rubel). Kontraktet kan undertecknas före bröllopet (då träder det i kraft från registreringen till registret) eller redan gift – i det här fallet träder det i kraft omedelbart efter notiseringen. Dokumentet kan vara antingen obegränsat (giltigt fram till skilsmässan) eller begränsat till någon viktig händelse – till exempel födelse av ett barn. Ett kontrakt som inte certifierats av en notarie har ingen effekt. Den ryska versionen av äktenskapsavtalet skiljer sig från den västerländska genom att den endast reglerar äganderelationer. Det är alltså inte möjligt att tvinga hustrun att laga mat och fullgöra äktenskapliga skyldigheter minst fyra gånger i veckan enligt avtal, och mannen att vara tillgiven, inte missbruka alkohol och tillbringa helger med barn..
Men allt som rör materiella värden kan ingå i äktenskapsavtalet. Du kan till exempel begära blommor en gång i veckan, en årlig resa till havet och en ny päls varje säsong. Och i gengäld, gå med på att spendera på en nattlig burk öl och en slips för det nya året. Det finns bara ett villkor för att dessa klausuler ska ingå i kontraktet: den andra hälften måste vara helt överens. Och underteckna dokumentet frivilligt i ett nykter sinne och ett fast minne med en notarie. Dessutom måste notaren se till att kontraktet inte sätter någon av makarna i underläge, så att det inte händer att den ena får allt och den andra får ingenting. Ett sådant avtal är ogiltigt och inom ett år genom domstolen kan det förklaras ogiltigt.
Det är omöjligt att ändra avtalet ensidigt. Makan måste övertyga eller stämma honom för behovet av att revidera avtalet. Alla advokater vi intervjuade säger att under force majeure-omständigheter kommer kontraktet att vara viktigare och högre än andra lagar. ”Om en av makarna inte är nöjd med äktenskapsfördraget, och han anser att omständigheterna har förändrats och avtalet måste ändras, och den andra makan inte vill ha det, kan initiativtagaren få en översyn av avtalet i domstol. Det finns ingen anledning att vänta tills han stäms för misslyckande, säger Evgenia Sazonova, advokat vid advokatbyrån Andrey Studenetsky and Partners. Om mannen lovade sin fru att ta henne till Mallorca varje år men förlorade sitt jobb och han inte har en lämplig inkomst för detta, borde han bättre prata med de troende och ändra denna punkt. Om hon vägrar, gå till domstol och förklara att han inte kommer att kunna uppfylla detta villkor. Om mannen inte visar ett sådant initiativ eller frun går först till domstol, kommer domstolen, enligt advokat Yekaterina Kalashnikova, troligen att ta sig till hustrun. ”När människor tecknar ett kontrakt vet de vad de gör”, sa hon..
Om önskan att justera avtalen är ömsesidig kan du göra ändringar så ofta du vill. Men alla ändringar måste certifieras av en notarie (200-500 rubel).
Familjepraxis
I väst ägnas en betydande del av klausulerna i äktenskapsavtalet ”rättigheter och skyldigheter för ömsesidigt underhåll.” I Ryssland har nygifta bara nyligen börjat förhandla om dessa villkor skriftligen. En muskovit, till exempel, insisterade på att en klausul skulle ingå i avtalet att hennes man vid födelsen skulle ge henne medel som kunde jämföras med hennes vanliga inkomst..
En annan vanlig post är ”Sätt att dela i varandras inkomster.” Exempelvis tillhör all inkomst från spel på aktiemarknaden mannen, men han åtar sig att ge 20% av den till sin fru årligen för hushållning, och hon bidrar i sin tur till hälften av inkomsten från bankinsättningen till familjens budget. Du kan också fixa ”ordningen på varje familjekostnad”: vem köper en tvättmaskin och vem – kött och godis. Det finns ett känt fall när makarna kom överens om att mannen ger all lön för hela familjens liv och frun avsätter sina inkomster så att alla kan koppla av tillsammans två gånger om året..
Avtalet reglerar allt relaterat till pengar och egendom, inklusive vem och hur kommer att betala av skulder, hur mycket pengar som kommer att avsättas för underhåll av barn, hur ägarandelar kommer att förändras med utseende av arvingar. Till exempel avtalade N: s make med sin bortskämda fru att han skulle byta päls och bil en gång vart tredje år och att hon kunde resa utomlands två gånger om året. Detta passade inte min fru: hon ville ha en ny päls varje säsong. Mannen insisterade på egen hand, inklusive i kontraktet köp av smycken för varje nyår. Enligt Evgenia Sazonova kan kontraktet ändå innehålla en klausul om ersättning ”vid skilsmässa på initiativ av en av makarna.” ”Det fanns ett fall när ett par inkluderade en klausul om monetär ersättning i kontraktet om det ena ändrar det andra. Detta är också möjligt, men förräderi måste bevisas i domstol. Och det här är ganska svårt, säger Evgenia Sazonova.
Skilsmässoförfaranden
Det är möjligt att komma överens om äganderelationer mellan makar i familjen, men i detta fall är äktenskapsavtalet mer moraliskt stöd än en anledning till verklig handling. Inte varje fru kommer att stämma sin man om han lovade henne 500 dollar i månaden, men betalar inte det för att han tappade sitt jobb. Enligt avtalet ackumuleras skulden för honom, och han måste återbetala den så snart han kan. Men att starta en laglig uppgörelse över detta är ett direkt sätt att förstöra relationerna. Ett äktenskapsavtal får praktisk betydelse vid skilsmässa. Ett äktenskapskontrakt tillåter till exempel att ersätta det gemensamma egendomsregime som upprättats genom familjelagen. Enligt avtalet kan du äga egendom separat – du kan ange vem som i händelse av skilsmässa kommer att få en lägenhet, en sommarbostad och till och med stekpannor eller genom aktier – vilken del av hemmet eller insättningar i banken tillhör mannen och vilken del till frun. Enligt advokater innehåller framtida makar i Ryssland oftast klausuler i avtalet som säkerställer ägande av fastigheter.
Fredlös
Som redan nämnts kan icke-egendomsförhållanden inte ingå i ett ryskt äktenskapsavtal. Du kan inte tvinga en man att arbeta dag och natt och en fru att stanna hemma och uppfostra barn. Det är omöjligt att avgöra vem som diskar och vem som går med hunden. Det fungerar inte heller att förbjuda kommunikation med vänner eller släktingar. Enligt advokaten Ekaterina Kalashnikova vill makarna ofta bestämma i avtalet med vilka barnen kommer att stanna kvar efter skilsmässan, men detta är också förbjudet enligt lag. Det finns andra former av arrangemang för barn och barnbidrag, till exempel ett underhållsavtal. Detta betyder inte att barn inte nämns alls i äktenskapsavtalet. Advokater talar om avtal som föreskriver att vissa skyldigheter upphävs eller visas när barn dyker upp. Det händer att en man, om ett barn föds, ökar innehållet i sin fru.
Av de ”omöjliga” vill ryska par oftast tilldela hustrun att förbereda en festmiddag på helgerna och mannen att ta ut papperskorgen. Men det populära i västavsnittet ”Utförande av äktenskapliga skyldigheter” uppmanas att inte ta med mer än 1% av paret i kontraktet. Men detta är inte heller möjligt. Naturligtvis kommer de flesta advokatbyråer inte att vägra dig om du insisterar på att inkludera sådana föremål, men de behövs enbart för självdisciplin och känslan av att löftet stöds av något. De har inget juridiskt värde och kommer inte att prövas i domstol vid bristande prestation.