Män väntar också på prinsessor

Män väntar också på prinsessor

Innehåll

”Prins på en vit häst” – sådana drömmar om en ideal partner anses uteslutande kvinnliga. Vad händer om det inte är det? Bland moderna män hittade vi många som drömmer om att träffa en sagaprinsessa …

De flesta tjejer växer upp med drömmen om en stilig prins som säkert kommer att besegra den hemska draken, befria dem från fångenskap och erövra med sitt mod och skönhet. Och medan de försöker sagor springer pojkarna runt på gården och spelar krig, föreställer sig själva superhjältar, slåss, behärskar datorn och det verkar som om du bara inte tänker på känslor.

Detta är faktiskt inte fallet. ”I de flesta sagor är huvudpersonen prinsessan, och prinsen är bara en del av hennes öde”, förklarar den jungianska analytikern Lev Khegai. – Men detta hindrar inte barn från att identifiera sig med var och en av karaktärerna. I barndomen spelar det faktiskt ingen roll vilket kön den älskade hjälten är, det viktigaste är att han (eller hon) är positiv, snäll, stark, vacker och hjälper de svaga. Således kan pojkar prova bilden av en sagaprinsessa. ”.

53,2% män

önskar att deras kärlekshistoria aldrig tar slut.

Undersökning av män i åldrarna 18-65 år utförda av European Institute of Public Opinion (Ifop) för Parship 2006.

De drömmer också

När de växer upp drömmer pojkar i hemlighet om sin vackra dam, med andra ord, om den ideala kvinnan, frun. ”För en man är hon både en stor dröm och ett mål för livet, även om han inte inser det”, förklarar Lev Khegai. – För hennes skull är han redo att slåss i riddarturneringar och utföra bedrifter, det är hon som ofta ger mening till sitt liv, inspirerar till prestationer. ” Men vår uppfostran och våra stereotyper tillåter oss inte att tala om det öppet. ”Ofta kan män, även för sig själva, inte erkänna att de har ett starkt begär för ett romantiskt ideal”, fortsätter Lev Khegai. ”De använder omedvetet olika former av psykologiskt försvar, inklusive ganska cyniska (till exempel skämt om blondiner).” På sätt och vis är blondinen samma prinsessa, en tjej med långt gyllene hår, helt oanpassad till det jordiska livet. Detta är ett attraktivt utseende för män hela tiden..

Letar efter en mamma

”Bland åskådarna av musikalen” Beauty and the Beast ”, som äger rum idag på huvudstadens scen, kan du se många ensamma män, – säger Lev Khegai. – Varför? När allt kommer omkring verkar det mer logiskt att anta att en fantastisk syn är mer sannolikt att locka drömmande kvinnor eller unga romantiska par. Jag tror att förklaringen kan vara självkänslan hos en man som omedvetet uppfattar sig själv. något förtrollat ​​monster.

Och han hoppas kunna träffa en underbar prinsessa som kommer att avväga, väcka sin själ och äntligen förvandlas till en prins. ” Karriär, studier, affärer – många prestationer i en mans liv händer verkligen under påverkan av en kvinna.

”I det moderna samhället flyttas i allmänhet gränserna mellan den typiskt kvinnliga och den typiska mannen”, betonar Yulia Kazakevich. – Nuförtiden implementerar män alltmer en kvinnlig beteende. Styrka, tryck, oförmåga har upphört att vara deras enda vapen ”.

Anständighet, tillförlitlighet i relationer, öppenhet, sensuell närhet – så beskriver de flesta män idag sin egen maskulinitet *.

Och de drömmer om ömhet, förståelse och förmågan att lyssna, som deras utvalda borde ha. ”Så det verkar som att de drömmer om en prinsessa, men de hittar en drottningsmamma, en kvinna som kan förstå och skydda dem, samtidigt som de älskar osjälviskt”, tillägger Yulia Kazakevich. ”Men till skillnad från en mamma kan du gifta dig med en sådan kvinna!”

Om det

Robert Jones

”Är han. Djupa aspekter av manlig psykologi ”Kogito-Center, 2008.” Anima och Animus ”MAAP, 2008.

Clarissa Pinkola Estes

”Att springa med vargarna. Den kvinnliga arketypen i myter och legender ”Sofia, 2005.

Drömmar om allmakt

Den säkraste vägen till ensamhet är strävan efter ett ideal, som som ni vet inte existerar. ”Att bli kär i en” prinsessa ”, unga människor idealiserar henne”, förklarar Lev Khegai. ”Men knappt inser att de har en flicka av kött och blod framför sig, devalverar de ofta denna bild, bryter relationerna och flyr från henne”.

”Deras drömmar är nostalgi för att uppleva en underbar barndomskänsla av sin egen allmakt”, speglar psykoanalytiker Bernard-Elie Torgien. – De vill att det verkliga livet ska exakt upprepa sina infantila förväntningar. Men idealet de ser fram emot att träffas finns inte.

Deras sagaprinsessa är inget annat än en reflektion av deras egna önskningar, drömmar om vad de själva skulle vilja vara och vad de skulle vilja uppleva. Den verkliga världens ofullkomlighet påminner dem om sin egen ofullkomlighet – de kan inte acceptera det och bryta förhållandet. Och de börjar en ny (ibland oändlig) sökning efter sin ideala kvinna ”.

Kärleksälskare

Att drömma om ett idealliv istället för att leva i verkligheten är en frestelse som är lika karakteristisk för var och en av oss, män eller kvinnor. ”När vi går in i ett romantiskt förhållande tar vi alltid risker: det kommer ett ögonblick när förälskelse passerar”, påminner psykoterapeut Sylvie Tenen-baum. ”Omedvetet förknippar vi detta ögonblick med den första djupa besvikelsen som varje barn upplever när mamman slutar att vara ständigt närvarande i sitt liv och berövar hennes image en idealisk gloria”.

Vissa av oss lyckas aldrig övervinna denna barndomsvärk i oss själva. Som vuxna lever sådana människor med en konstant rädsla för att deras nya förhållande också kommer att falla sönder. Och de slutför snabbt dem själva, istället för att ta ett steg mot partnern och försöka se en riktig person bakom en fantastisk illusion, att känna, förstå och älska honom precis så. ”De tror att den gränslösa lycka, känslan av flygning, spänning och glädje som är karakteristiska för att starta ett förhållande alltid ska vara närvarande”, förklarar Catherine Audibert. – Så snart passionen avtar bryter de av relationerna och söker nya, vilket återigen ger dem ljusa färger i livet och en känsla av flyg. Sådana män är kär i själva kärlekens tillstånd, med vad hon gör med dem. ” Att kasta sig i kärlek, även för att vara genomsyrad av en spännande känsla, betyder också att komma bort från den verkliga världens komplexitet. Att lugna smärtan från det allra första avskedet och gömma sig från den omedvetna rädslan för en evig avsked, det vill säga från rädslan för döden – detta är målet för de förtrollade prinsarna. När allt kommer att älvprinsessor åldras inte. Det betyder att de aldrig kommer att dö …