Tufft, men sant: om en tjej inte är gift så vill hon bara inte

Tufft, men sant: om en tjej inte är gift så vill hon bara inte

Mycket ofta kan du höra från kvinnor, ståtliga och framgångsrika, att de inte kan bygga familjelycka på något sätt. Vår spaltist Elena Nesterova funderar över vad som hindrar sådana smarta tjejer och skönheter från att gifta sig.

Jag har en tjejvän i åtanke som är helt besviken över själva formuleringen av äktenskapet. Nej, hon var naturligtvis gift, men hoppade dumt ut och firade knappt sin 18-årsdag, och efter ett par år sprang hon bort från hennes fästman, så snart hon insåg att prinsen inte levde upp till hennes förväntningar. Dessutom lyckades de troende under tiden för deras liv tillsammans göra skulder, som hon fortfarande betalar, och krävde sin del för lägenheten, kärleksfullt donerad av sina föräldrar för bröllopet. Hon är en framträdande tjej, så länge lyckades hon njuta av sina friares uppmärksamhet, men precis tills ett bra ögonblick var hon ensam. Och allt för att de utvalda, som igår beundrade hennes skönhet och lovade att få månen från himlen, plötsligt hoppade över till andra damer som lyckades ta dem direkt till registret. Och min vän återstår nu bara att sucka om den bortkastade tiden och tala med förbittring om de förrädiska herrarna under nästa flickamöten. Vi godkänner naturligtvis tyst och suckar pittoreskt, men intellektuellt förstår vi att en vän inte riktigt vill dela sig med sitt ogifta liv. När allt kommer omkring stirrar män fortfarande på henne, men här går hon över allt och visar nästan omedelbart självständighet. Och män gillar det inte så mycket. Så det visar sig att det finns intresserade, men hon vill inte riktigt få den omhuldade ringen igen.

Vi bad expert, psykolog och författare Tatiana Salvoni att kommentera denna trend, som nu får fart..

– I arbetet med en psykologisk konsult finns frågan ”Jag kan inte gifta mig” nästan oftare än andra. Och som regel ser författarna till denna begäran utmärkt ut – vackra, intelligenta, känsliga, framgångsrika inom sitt område, flexibla, villiga att uppriktigt förstå och förstå. Och eftersom de kommer till psykologen med den här frågan är det på något sätt konstigt att säga att de inte vill gifta sig. De vill, men av någon anledning kan de inte. Du börjar ställa frågor och … Allt är naturligtvis individuellt, det finns inga identiska berättelser. Men det finns liknande ögonblick. Till exempel säger flickor att det i princip har legat många förslag på äktenskap. Pojkvännerna dyker upp regelbundet. Det vill säga här är det mer sannolikt inte ”jag kan inte”, men ”passar inte.” Fel män. Det finns ingen som man vill gifta sig med. Eller … träffade, men upptagen. Annars lämnade han. Eller någon annan mystisk trickhistoria.

Enligt min erfarenhet är påståendet ”inte gift, därför inte vill” åtminstone hälften sant. Under behandlingen visar det sig att det finns en del av personligheten – en hälsosam kvinnlig del som bara vill gifta sig och barn, och hennes resurser är till och med tillräckliga för att identifiera en lämplig person bland mängden andra sökande och potentiella friare. Men det finns också en viss del av personligheten som någon kan kalla sårad, någon – ett barn, någon det inte identifieras alls, men det är någonstans i skuggan av en personlighet som är mest motståndskraftig mot äktenskapet och skapandet av en familj. Hon är väldigt rädd av några viktiga skäl från det förflutna. Hon motstår med all sin kraft framväxten av sann mänsklig intimitet, som är grunden för hälsosamma familjerelationer. Hon kan till och med driva på någon form av kompromiss, ett äktenskap av bekvämlighet eller av förtvivlan eller till och med under press från några uppfunnna sekundära fördelar, men inte för att skapa det viktigaste – en familj som en förening av två hjärtan till ett stort.

Det finns många typer av psykoterapi, från milda stödjande metoder till nästan ”kirurgiska”. Men i stort sett är de alla intresserade av att hitta denna motvilliga del. Olika typer av terapi kallar det annorlunda och tolkar det annorlunda. Jag valde den enklaste och mest förståeliga bilden för att beskriva processen. Läkning är när personen blir ”hel” igen. Inte delas i delar, när en vill ha en sak, och den andra lika illa vill motsatsen, vilket ger upphov till djup inre konflikt och kaos.

Förutom psykoterapi finns det också sätt att hjälpa dig själv. Kommer du ihåg liknelsen om två hundar i allas själ, som argumenterar med varandra? Gilla, vad du än matar, det kommer att bli starkare och vinna. Traumabehandling har ett liknande koncept i förhållande till olika delar av personligheten. Om någon ”matar” den sårade, destruktiva delen, får riktningen för en människas liv som helhet en destruktiv, självdestruktiv karaktär. Om vi ​​”matar” och stärker den hälsosamma delen, blir den någon gång så enorm att den sårade tycks drunkna i den och som att lösas upp och upphör att påverka livet. Därför säger de att tiden läker. Alla har mentala sår. Men tiden läker bara när en person gör ett val: att stärka sin hälsosamma del.